2022/09/30

azaz a hírnév és vagyon nem mindig olyan jó dolog, mint amilyennek az elsőre látszik.

Mindig arról álmodoztál, hogy gazdag és híres leszel, hogy azt csinálhass amit akarsz és ne kelljen törődnöd semmivel se? Akkor olvasd el ezt az írást.

Nem akarok neked csalódást okozni, ez az írás nem arról szól, hogy hogyan legyél gazdag. Ez a bejegyzés azoknak szól, akiknek a gazdag és híres lét azt jelenti, hogy többé már nem kell idegeskedni, és bármit meg lehet tenni következmények nélkül. Arról akarok beszélni, hogy ez miért marhaság 100%-ban, és miért van az, hogy akik sok pénzzel és hatalommal rendelkeznek, sokkal stresszesebb életet folytatnak, mint a középosztálybeli átlagemberek.

EZ IS ÉRDEKELHET: Nem tudsz bánni a pénzzel?

Mindennek van következménye

Most talán úgy gondolod, hogy sok minden zajlik az életedben. Valószínűleg ez igaz is. Lehet, hogy a gyerekeid úgy nőnek, mint a munkahelyeden a problémák. Talán éppen most keresel egy új munkát épp emiatt. Bármi is folyik most az életedben, garantálom neked, hogy ez legfeljebb a fele annak, ami a pénzzel és hatalommal rendelkező emberekkel történik. Amivel te minden nap mentálisan, fizikailag és érzelmileg találkozol, az nem ér fel a gazdagokra nehezedő nyomással.

A híres embereknek nagyon kell figyelni arra, hogy mit mondanak a nyilvánosság előtt. Ha hibáznak, az nagyon sok embert érinthet. Pl. Kylie Jenner azon kijelentése, hogy akiknek nem szép az arcuk, azok szokjanak hozzá a gondolathoz, hogy soha nem fognak szeretőt találni maguknak, és nem lesznek senkinek sem fontosak. Sok fiatal lány a pápájaként követi ezt a nőt, és ha ő ilyen nyilatkozatot tesz, akkor több millió ember reményeit és álmait teheti tönkre felelőtlenül. Akár maradandó mentális károkat okozva bennük, vagy öngyilkosságba hajszolva őket.

Azok az emberek, akik a figyelem középpontjában állnak, azoknak a hibái igenis következményekkel járnak és hatással vannak az emberekre.

Az üzleti szempont

Azok az emberek, akiknek rengeteg pénzük van és hatalmuk, azok általában  a vagyonukat valamilyen üzleti tevékenységgel alapozták meg. Egy kis hiba, és akár 50%-os visszaesés is jelentkezhet az eladásokban, a szerződésekben, és a vezető alkalmazottak bedobják a törölközőt. Végső esetben akár még ki is léphetnek a cégtől. Ó, és eddig úgy gondoltad, hogy te rengeteget dolgozol, és vége a világnak ha elmulasztod a keddi üzleti találkozód? Rengeteg tulajdonos dolgozik az üzleti életben évekig keményen anélkül, hogy egy fillér nyereséget látna. Ha valaki másnak dolgozik, akkor van egy biztos jövedelme amit a vállalat nyereségétől függetlenül megkap. Egy vállalat tulajdonosának a jövedelme folyamatosan emelkedik és csökken, annak függvényében, hogy működik a vállalat. És akkor még a befektetett pénzről és a kockáztatott saját vagyonról nem is beszéltünk.

Ez az egyik fő oka annak, hogy a vállalat tulajdonosok stressz-szintje sokkal, de sokkal magasabb, mint a tiéd. Minél nagyobb lesz a vállalkozásod, annál többet kell vállalnod, többet kell kockáztatnod. A stressz és a szorongás legalább 10-szer nagyobb. Szerencsére ezek az emberek tudják ezt kezelni. Ha legközelebb amikor arra gondolsz, hogy „Üzletet akarok nyitni”, vagy „Világhírű akarok lenni”, akkor gondolj erre a kérdésre: „Tudom kezelni azt a tényt, hogy emberek sorsa van a kezemben?”

Nincs mágikus gyógyszer a stressz kezelésére – és te sem tudod azt teljesen eltüntetni az életedből −, így nincs mese, meg kell tanulnod kezelni azt.

Ők azért aggódnak, mert keveset dolgoznak, te pedig azért aggódsz mert sokat dolgozol

Ahogy fentebb említettem, ezek az emberek úgy vannak felépítve, hogy kezelni tudják a rengeteg stresszt. Ez táplálja az ő tüzüket és ez teszi lehetővé számukra a folytatást. Azt hiszem, hogy azok az emberek, akik sok pénz felett rendelkeznek, azok óriási stressznek vannak kitéve akkor, ha kevés a munkájuk. Ez már szinte a természetükké válik ezeknek az embereknek. Többnyire vállalkozások és nagyvállalatok tulajdonosairól van szó. Nem stresszelnek ha sok munka van, de ha kevés, akkor a viszont a stresszből van rengeteg.

Ha elfogynak a potenciális ügyfelek, akkor a cég is kisebb növekedést könyvelhet el a következő szezonban. A legjobb alkalmazott is új állást talál.

Például – a főnökömnek van egy iPhone LCD kijelző felújító üzlete. Ha kevés a vevő/megbízás, akkor annak számos következménye van. Az egyik az, hogy aki azért jön, hogy kicseréltesse a képernyőjét, annak a meglévő minimális készletből kell vásárolnia. Ez azt eredményezi, hogy a nagyobb megrendelések nem lesznek egyszerűen teljesíthetők. A másik az, hogy a dolgozóknak nincs mit csinálniuk, tehát azért kapnak fizetést, hogy ne csináljanak semmit. Sajnos úgy tűnik nem fogják fel, hogy azért mindig van valami teendő. Én személy szerint mindig találok valamit, ha tudom, hogy az hasznos lesz az üzlet számára. Ez lehet takarítás, szervezés stb. Mindig találok valamit. Nem érzem jól magam akkor, ha csak malmozok egész nap, meg az idő is sokkal lassabban megy.

A tulaj kétféleképpen veszít pénzt. Munka és a termék hiánya. Minden veszteség amiatt van, hogy nincs elegendő elvégzendő munka.

Az igazi stressz akkor kezdődik, amikor a keményen dolgozó emberek azzal szembesülnek, hogy nincs mit csinálni. Még mindig magam előtt látom, hogy a főnököm mennyire stresszes, mikor egy tonnányi munkát kell elvégeznem. De ez sehol sincs ahhoz az idegeskedéshez, amikor kevés a vevő és nem tudunk elég árut eladni. A főnököm majd 100 órát dolgozik hetente. Egy átlagos alkalmazott már panaszkodik, ha egy kicsivel több, mint 40 órát kell dolgoznia hetente. Tehát tapasztalatból mondom, hogy ezek az emberek képesek kezelni a hosszú munkanapokat, stresszes pillanatokat és a végeláthatatlan rengeteg munkát.

Legközelebb, ha úgy gondold, hogy kemény az életed és tele van már hócipőd, akkor gondolj erre. Vannak emberek, akik akár több száz, ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Ez egy hatalmas fizetési lista, melyet minden hónapban ki kell fizetni attól függetlenül, hogy a vállalkozás milyen jól működik. Rengeteg ember számít arra a bizonyos emberre ahhoz, hogy legyen étel otthon az asztalon.

EZ IS ÉRDEKELHET: Munkamániás vagy? Most kiderül.

A pénz nem old meg minden problémát

Meg kell értened, hogy míg a pénz sokkal könnyebbé teheti az életed, addig a pénz sokkal nehezebbé is teheti az életed. A pénzzel meg lehet oldani olyan problémákat mint pl. az adósság, az autó, a bérleti díj és különböző anyagi dolgok kifizetése. De soha nem lesz képes olyan érzelmi problémákat megoldani, mint pl. a szorongás, magány, csalódás stb. Reggelizhetsz te egy 15 személyes étkezőasztalnál arany villával és gyémántos csészével, de ettől te még lehetsz egy nagyon magányos ember. A pénzzel nem lehet boldogságot venni és barátokat sem. Azzal csak kurvákat és kokaint lehet venni, de ha ez téged boldoggá tesz, akkor ez egy kivétel. Csak viccelek – Azok a kérdések, amik felmerültek mielőtt gazdag és híres lettél, nem fognak hirtelen eltűnni csak azért, mert bankszámlád sok számjegyű lett, vagy az Instagrammodnak 50 millió követője van.

A magánélet nem létezik többé

Ez egy nagy kérdés. Ha értékeled a magánéleted, akkor nem neked való a híresség. Ha mindenki felismer téged, akkor ha találkozol velük, szeretne veled egy közös fotót csinálni, szeretne veled beszélgetni egy kicsit, kér egy autogramot stb. És ha valóban nagyon híres vagy, akkor szerencsés vagy, hogyha ki tudsz menni úgy az élelmiszerboltból, hogy ne álljanak kint paparazzik. Ez rendkívül fárasztó és káros lehet az életedre. Persze, egy pár fotó és néhány autogramm nem nagy ügy. Csak akkor csúszik ki alólad a talaj, mikor bárhová mész, mindig van ott valaki, aki akar tőled valamit, vagy beszélni akar veled. Mindannyian tudjuk, hogy milyen eltökéltek tudnak lenni a rajongók és a paparazzik. Néhányan annyira utálják ezt, hogy muszáj magukat álcázni, akárhányszor elhagyják az otthonukat. Néhányan meg teljesen eltűnnek a szem elől. Vannak akik lesben állnak és olyan emberek is akik minden mozdulatod figyelik. A gyerekeid és a családod is veszélybe kerülhet. Több millió ember az újságokban, neten, hamis dolgokat állít és pletykálkodik rólad. A celebeknek nagyon kevés privát életük van és ez komoly problémákhoz vezethet mint pl. súlyos szorongás, agorafóbia (nyílt tértől való félelem) minek során nem meri elhagyni az otthonát. Emellett állandó idegesség, izgatottság és félelem attól, hogy valaki figyel téged, vagy a családod.

A híres emberek naponta több százezer e-mailt/üzenetet kapnak. Feltételezzük, hogy ezek legtöbbször bókok, szép szavak, de valószínűleg szép számmal akadnak olyanok is, akik üzenete félelmetes kijelentéseket tartalmaz, melyek féltékenységből és gyűlöletből származnak.

Drog problémák és öngyilkosság

Sok celeb és gazdag ember drogozik és tönkreteszi az életét olyan problémák miatt, melyekkel szembesülnek. A hírnév felemel, vagy összetör. Nyilvánvaló, hogy elég pénzzel bármilyen mennyiségű kokaint, heroint stb. beszerezhetsz és semmi sem tart vissza attól, hogy függővé váljál. Sokan a szerencséjükben bíznak, hogy ne merüljenek el benne. Néhányan eszeveszett drogozásba fognak és több millió dollárt elcsesznek rá rövid idő alatt. Mint már előbb említettem, a hírnév és a vagyon nem oldja meg a magány, depresszió és más lelkibetegségek és egészségügyi nyavaják problémáit. Néhány híresség úgy gondolja, hogy a drog az egyetlen lehetőség számukra a fájdalom csökkentésére. Őrült nagy kísértés.

A furcsa csavar az egészben, hogy az emberek azt hiszik, hogy a gazdag ember mindent elért az életben. Biztos vagyok benne, hogy sok gazdag ember hírnévvel és szerencsével azt szeretné, hogy ne legyen többé gazdag. Emlékszem, mikor sok pénzem volt, folyamatosan azt kérdeztem magamtól, hogy miért nem élhetek normális életet. Emlékszem arra, hogy szomorú voltam amiatt, hogy az életem teljesen más volt, mint mindenki másé. Szerettem volna egy átlagos családot, átlagos gyerekkorral, és átlagos problémákkal.

Remélem ez a cikk megkönnyíti annak megértését, hogy miért nem olyan könnyű kezelni a hírnevet és a vagyont. Az átlagos emberből lett gazdag nagy valószínűséggel nem tudja azt helyén kezelni. A celebek, üzletemberek és szórakoztató iparban dolgozók sem mentesülnek a mindennapi problémák alól, amikkel mi is szembesülünk. A hírnév és vagyon sok nehézséget is hozhat magával. A fent felsoroltak csak egy kis része ennek.

Természetesen rengeteg, hihetetlen előny is származik a sok pénzből, hatalomból és hírnévből. Sok szabadság, nincsenek anyagi problémák, világraszóló ismertség stb. Ez az én véleményem, lehet hogy néhány dologgal nem értesz egyet, de azért remélem, hogy élvezte az olvasást.

EZ IS ÉRDEKELHET: 31 nevetséges kifogás a munkából való lógásra

„medium.com” nyomán

Cimkék: , , , , , , ,

Ezen a webhelyen cookie-kat használunk a forgalom elemzése, a beállítások megjegyzése és a felhasználói élmény optimalizálása érdekében. További részletek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás