2019/02/22

Nem olyan, mintha csak néhány hónapja lett volna karácsony? Úgy tűnik, hogy az idő annál gyorsabban repül, minél idősebbek vagyunk. Mi erre a magyarázat, miért gyorsul fel az idő?

A legegyszerűbb magyarázat erre az, hogy hogy tapasztaljuk meg az új eseményeket szemben azzal, hogy tapasztaltuk meg és emlékszünk vissza régi eseményekre. Az mindegy, hogy ez éppen a karácsony volt, vagy az első nap a munkahelyünkön, vagy a vakációnk első napja. Az új események élénk emlékekkel járnak és minél többet gondolunk ezekre a kellemes emlékekre, annál jobban megőrizzük őket és ezért úgy tűnik, hogy az idő lassabban múlik. Ezért gondolja úgy a gyerek, hogy soha nem lesz már karácsony,  mert állandóan arra gondol, és ezzel lassan múlik az idő. Bezzeg  felnőttként pedig hipp-hopp karácsony van megint. Amikor még gyerekek vagyunk, a karácsony mindig új és izgalmas. Amikor már idősebbek lettünk, mindig a régi, ugyanaz mint tavaly volt. Amikor ugyanazok az események újra és újra ismétlődnek, nem sok benyomást keltenek, és nem nagyon érdekel bennünket, így amikor ismét eljön a következő év, úgy tűnik, mintha csak most történt volna.

EZ IS ÉRDEKELHET: A karácsonyi stressz és bánat

Egy jó példa erre a jelenségre: gondolj az utolsó nyaralásodra. Az első pár nap úgy tűnt, hogy nagyon lassan megy (és valószínűleg sokkal jobban emlékszel az első napokra, mint a többire), de egyszer csak felgyorsultak az események és gyorsan eljött a hazaindulás ideje. A nyaralás későbbi napjai szinte már repültek. Ezért jó mindig új helyekre menni nyaralni, mert az új tapasztalatok emlékezetesebbek, és lassabban múlnak el az emlékek.

Bölcsen használjuk az időt. Élj a pillanatban és figyeld meg, hogy mi történik körülötted. Élvezd ki a jó történéseket, melyek maradandó élményeket adnak. Légy optimista, tele reményekkel a jövőt illetően és éld újra a szép emlékeket, ezzel lassítsd le az időt és élvezd az ünnepeket.

EZ IS ÉRDEKELHET: Vásárolhatunk-e boldogságot?

„psychologytoday.com” nyomán

Cimkék: