2022/09/30

Rendszeresen halljuk ezeket a szavakat, hogy nárcisztikus, pszichopata,  de mi a különbség a kettő személyiség között? Az áldozatot nem érdekli, hogy az a személy, aki a torkához kést tartott, vagy éppen megmentette az életét, az egy pszichopata, vagy egy szociopata. Az egyetlen dolog, amivel fontos számukra, hogy felismerjék milyenek ezek az egyének, hogyan kerülhetik el őket, vagy hogyan kell velük bánni.


EZ IS ÉRDEKELHET: Nárcisztikus gyerekek


A nárcisztikus emberek

A nárcisztikus emberek túlértékelik saját magukat mások rovására. Különlegesnek, kiváltságosnak, felhatalmazottnak tartják magukat akiknek nagy szabadságra van szükségük, de ugyanezt  nem adják meg másoknak. Nekik mindig igazuk van, és a társadalmi szabályok nem vonatkoznak rájuk. Nem fogadják el hibáikat és nem vállalnak a tetteikért felelősséget. Ha működnek a dolgok, az az ő érdemük, ha nem működnek a dolgok, akkor az a mások hibája.

A nárcisztikus emberek nem tekintik magukat másokkal egyenlőnek. Tehát másokat – munkatársakat, beosztottakat, családtagokat – elnyomnak, törekvéseiknek keresztbe tesznek, vagy közömbösséggel, megvetéssel kezelik őket.

Ha megtámadják őket, nem haraggal, hanem őrjöngéssel válaszolnak. Nem képesek valódi empátiára vagy megértésre és minden tekintetben tökéletesnek látják magukat.

Itt van egy felsorolás arról, hogy hogy látják magukat a nárcisztikus emberek:

 1. Szeretem magam és tudom, hogy te is szeretsz engem, sőt, mindenki szeret … elképzelni sem tudok olyan embert, aki nem szeret engem.
 2. Nem kell bocsánatot kérnem semmiért. Neked viszont el kell fogadnod és tolerálnod kell engem, függetlenül attól, hogy mit mondok, vagy teszek.
 3. Kevés velem egyenlő ember van a világban, én legalábbis eddig még eggyel sem találkoztam. Én vagyok a legjobb (menedzser, üzletember, szerető, diák stb.).
 4. A legtöbb ember nem ér fel hozzám semmilyen tekintetben. A vezetői zsenialitásom nélkül mások összeomlanának.
 5. Tudom, hogy vannak szabályok és kötelezettségek, de ezek főként másokra vonatkoznak, mert nekem erre nincs időm és különben sem vagyok hajlandó betartani őket. Azonkívül a szabályok az átlagemberekre vonatkoznak, de én messze az átlag felett vagyok.
 6. Remélem nagyra tartasz engem is és azt is amit tettem érted – mert én csodálatos és hibátlan vagyok.
 7. Szeretném, ha egyenlőek lennénk, de nem vagyunk és soha nem is leszünk. Emlékeztetlek rá rendszeresen, hogy én vagyok a legokosabb ember a szobában, és hogy milyen jó voltam az iskolában, az üzleti életben, szülőként stb. és neked ezért hálásnak kell lenned.
 8. Lehet, hogy arrogánsnak és beképzeltnek tűnök, de ezt nálam természetes ‒ mert nem akarok olyan lenni, mint te vagy.
 9. Elvárom, hogy mindig hűséges legyél hozzám, függetlenül attól, hogy mit teszek, de ne várd el cserébe, hogy én bármikor is hűséges leszek hozzád.
 10. Kritizálni foglak és elvárom, hogy ezt fogadd el, de ha te kritizálsz engem, főleg ha nyilvánosan teszed, minden dühömet rád fogom zúdítani. Még egy dolog: soha nem fogok semmit elfelejteni, és nem fogok semmit megbocsátani, mindent vissza fogok fizetni neked így-vagy úgy – mert a sértéseket megjegyzem.
 11. Elvárom, hogy érdekeljen amit tettem és amit mondani akarok. Másrészt, engem egyáltalán nem érdekel, hogy mit értél el, szóval ne várd el, hogy érdekel az életed. Engem egyáltalán nem érdekel.
 12. Nem manipulálok, csak szeretném ha a dolgok úgy alakulnának, ahogy én akarom, nem érdekel hogy másoknak ez mennyire kellemetlen, és ettől hogyan érzik magukat. Történetesen egyáltalán nem érdekel, hogy mások hogyan éreznek – csak a gyengéknek vannak érzelmeik.
 13. Elvárom a hálát mindenkor, még a legkisebb dolgokért is. Ami téged illet, elvárom, hogy azt tedd, amit megkövetelek.
 14. Csak a legjobb emberekkel barátkozom, és őszintén szólva, a barátaid nagy része nem üti meg a mércét.
 15. Ha csak azt tennéd amit én mondok, és szót fogadnál, akkor a jobban mennének a dolgok.

Ha úgy gondolod, hogy nem nagy ügy egy nárcisztikus emberrel élni, dolgozni, akkor beszélj olyannal, aki egy ilyen típusú ember áldozata. A megaláztatás és a közöny napi szinten és a legmagasabb fokon művelve.


EZ IS ÉRDEKELHET: Tényleg nárcisztikus a párom (vagy csak simán szemét)?


Pszichopata – Más néven, ragadozó

Na, most értünk el a pszichopatákig.

Őszintén szólva nincs útmutató ezeknek az egyéneknek a megértéséhez, akik rendszeresen kihasználnak embereket fizikailag, szellemileg, érzelmileg,  vagy éppen pénzügyileg.

Sajnos ezek az emberi ragadozók minden történelmi korban velünk voltak ilyen, vagy olyan formában, és az idők során sokféleképpen hívták őket. A Bibliában több mint hatszázszor írnak a „gonosz”-ról. A múltban és a jelenben is, amikor az emberek olyan emberekről beszélnek aki gonosz, vagy aki valami sátánit csinált, akkor történetesen a társadalmi ragadozóról beszélnek.

A társadalmi ragadozóknak van sokféle fajtája, formája és társadalom minden rétegéből jönnek, de közös bennük, hogy kihasználnak másokat. Néhányuk törvénytelenül él az utcán, embereket rabol ki, vagy még rosszabb. Mások tiszteletreméltó állásokban vannak, és ott csinálják a zűrt. Szabályok és törvények nélkülinek tartják magukat. A morál és az etika számukra csak puszta szó. Kevés esetben, vagy éppen egyáltalán  nincsenek tekintettel másokra és úgy használják ki az embereket, hogy megkeresik a gyengeségüket, vagy a kínálkozó lehetőséget. Nem számít, mennyire biztonságban érzi magát az áldozat, a társadalmi ragadozó mindezt nagyon gyorsan aláássa. Hiányzik az a képességük hogy beilleszkedjenek a társadalomba, vagy visszafogják magukat hogy ne okozzanak károkat és ne sértsék meg az alapvető emberi jogokat.

Ami a ragadozókban közös, az a mások szentségének durva semmibevétele. Számukra az elsődlegesen fontos nem a társadalmi normák szerinti élet, hanem hogy ne kapják el őket.

Az ő választásuk, hogy az emberi életeken élősködjenek és egyáltalán nem bánják, amit csinálnak. Gonoszak, igen, de konkrétabban ragadozók, és mint ilyenek, szükségük van legalább egy emberre, hogy kihasználhassák őt.

Behízelgő, hazug, megtévesztő, hamis, erkölcstelen, hideg, romlott, gátlástalan, kárörvendő, szemét, közönyös, gonosz és érzéketlen – ilyenek ők. Abban különböznek a nárcisztikus jellemvonásúaktól, hogy életük legfontosabb célja, mások kihasználása.

Itt van a felsorolás a ragadozókról, hogy hogy gondolkodnak, hogy érzik magukat és a mi a véleményük az áldozataikról.


EZ IS ÉRDEKELHET: Nem biztos, hogy a kollégád pszichopata


Hogy gondolkodik a ragadozó?

 1. Nem akarok az emberi jogokkal törődni – de mi van az én jogaimmal? Először is magamra kell vigyáznom.
 2. A törvények és szabályok azért vannak, hogy megszegjék őket – mindig van kiskapu – mindig ki lehet kerülni a szabályokat.
 3. A legtöbb ember balek – látniuk kellett volna, mi történik. Nem tudom megállni, hogy egy ki ne használjam, hogy nem tudják megvédeni magukat.
 4. A nők megérdemlik, hogy lekezeljék őket – nézzék meg hogy öltöznek és kacérkodnak velünk. Ugye nem hiszik, hogy nem tudják, mint csinálnak?
 5. Csalás? Mindenki megteszi, mindenkit csak a saját dolga érdekli. Nem csalok többet, mint egy bank.
 6. Mi van akkor, ha hazudok, mi ezzel a baj? Mindenki hazudik. Mindenesetre nekem muszáj volt.
 7. Nem az én bajom, ha valaki szenved ‒ nem kellett volna ott lennie ‒ balszerencséje volt. Balesetek mindig megesnek, ez is csak egy volt a sok közül.
 8. Nem tudom miért csináltam, csak azt éreztem, hogy meg kell csinálnom.
 9. Nincsenek érzelmeim, mint más embernek. Egyszerűen nincsenek érzelmeim. Nem értem mi a probléma. Minden nap ugyanazt érzem.
 10. Igen, hosszú bűnlajstromom van. Egész életemben ki-be jártam a börtönből ‒ nem én nem ez vagyok ‒ csak a rendőrség mindig engem vádol meg.
 11. Könyörgött az életéért, de abban a pillanatban ez nem jelentett semmit ‒ de jó érzéssel töltött el, hogy én irányítom a helyzetet.
 12. Az mondta,hogy ne csináljam, de nem tudtam abbahagyni. Nem akartam abbahagyni.
 13. Mindig vitatkozott velem, ezért megütöttem. Nem nagy ügy. Ő kérte. Okoskodott, aztán meglökött engem.
 14. Minden befektetés kockázatos ‒ csak a saját mohóságukat hibáztathatják. Csak a kapzsiságuk miatt adták nekem a pénzt.

Látjuk, hogy milyen szeszélyesek és közömbösek ezek az emberek? Ők bármit csinálnak, az minden racionális. Nincsen lelkiismeretük és ezért mindent megtesznek, hogy tetteiket racionalizálják. A legtöbb esetben nem változnak meg és a terápiára sem reagálnak.

Több mint 200 tulajdonság az, ami megkülönbözteti a nárcisztikust a pszichopatától. Számos könyv segíthet tanulmányozni a kettő típus közötti különbségeket.


EZ IS ÉRDEKELHET: Elképzelni sem tudod, hogy mit gondolhat egy pszichopata


Hogyan különböztessük meg őket egymástól?

Kezdetben ezeket a kérdéseket kell feltenni a két személyiségtípus megkülönböztetéséhez: Mit csinálnak utána? Elismerést, vagy dicséretet akarnak? Akarnak tőled valamit? Ha igen, mit?

Másik különbségtétel az, hogy a nárcisztikus jellemvonásúak általában nyilvánosan cselekszenek, ők szeretik a nyilvános talpnyalást és elismerést, és szeretik a lelkes közönséget. Ezzel ellentétben a társadalmi ragadozó nagyrészt titokban akar dolgozni és az elszigeteltséget szereti. Minden erőfeszítés arra, hogy téged el akar szigetelni, legyen ez egy figyelmeztető jel, ami azt mondja, hogy VESZÉLY VAN!

Ezek az emberek el akarnak téged különíteni a családodtól, a barátaidtól és a nyilvánosságtól, hogy véghez vihessék a tervüket veled. Megpróbálják irányítani a gondolataidat, vagy az érzelmeidet (mint egy szektában), vagy ami még rosszabb, olyan helyzetbe kényszerítenek, vagy helyre visznek, ahol a tested felett is átvehetik az uralmat.

Alternatív megoldásként a szélhámos/csaló az akarja, hogy fektesd be a pénzed nála, anélkül, hogy azt bárkinek elmondanád. Megakadályozzák, hogy kikérd mások véleményét, olyan körülményeket hoznak létre, ahol az időtényező, vagy bármely más kifogás  megakadályoz téged abban, hogy elgondolkozz azon mit csinál, vagy éppen miről telefonál.

Vagy mind a kettő egyszerre?

Mindenesetre, azt is ki lehet jelenteni, hogy egy személy lehet nárcisztikus és ragadozó is egyszerre. A történelem tele van ilyen alakokkal, akik cselekedetei csak nyomorúságot hoztak az emberekre.

Nincs menekvés

Így látatlanban figyelmeztetlek, hogy életed során egyszer biztos, hogy társulsz, együtt dolgozol, vagy irányítása alatt leszel egy nárcisztikus, vagy pszichopata embernek. Minél gyorsabban sikerül beazonosítani ezeket az egyéneket a viselkedésük szerint, annál kisebb lesz az esélye annak, hogy áldozattá válj.


EZ IS ÉRDEKELHET: 20% az esélye annak, hogy a főnököd pszichopata


“psychologytoday.com” nyomán

 

nárciz

Cimkék: , ,

Ezen a webhelyen cookie-kat használunk a forgalom elemzése, a beállítások megjegyzése és a felhasználói élmény optimalizálása érdekében. További részletek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás